Beten

Det finns lite olika sätt att fiska på och i huvudsak är det tre typer som den vanlige sportfiskaren normalt sett använder, mete, fluga och kasst. Hur du än väljer att fiska, måste du ha ett bete som fisken vill ta.

nile-perch-fishing

Metar du så slänger du betet en bit från land och låter det hänga under en kula för att sedan invänta att det nappar. Ofta använder metaren mask som bete, men även räka, powerbait och knådade brödbollar kan fungera bra. Du kan både kastmeta och meta med en metspö.

För att fiska med drag krävs ett kastspö. Du kan också sätta ett drag på ett metspö och dra det efter en båt, men många föredrar att stå och kasta ut och sedan veva in. Det finns många olika varianter av drag att välja mellan, så det gäller att ha rätt drag för fisken man helst vill dra upp.

Vid flugfiske har du ett speciellt spö och som bete har du en fluga som ska efterlikna det byte den fisk du vill ska hugga, normalt sett äter. Att fiska med fluga är ett konststycke och det viktigt att ha rätt utrustning för att upplevelsen ska bli optimal. Det gäller så klart all typ av fiske.