Utrustningen varje sportfiskare bör ha

Som sportfiskare har man stora utrustningsmöjligheter och det finns massor av prylar på marknaden med syftet att göra fisket roligare eller lättare. Beroende på vilken nivå du är på och hur van du är att fiska ser såklart utrustningsbehoven olika ut.

Fly fishing equipment on grass

 

Grundläggande för alla sportfiskare är dock ett bra spö, en bra rulle, en bra lina och några schyssta drag och krokar. Därför bör du inte snåla på kvaliteten vad gäller detta.

Du vill gärna slippa lintrassel och spöet ska varken vara för mjukt eller för hårt. När du ska välja måttenhet på rullen, så satsa på något i storleksordningen 2 000-2 500. Själva haspelrullen kan vara antingen fram- eller bakbromsad. Vilket du väljer är främst en smaksak. När det kommer till själva spöet ska det gärna kunna kasta långt. Här är mellan 9 och 11 fot ett bra riktmärke.

Vad gäller drag och krokar är det allra viktigaste att kroken är sylvass. Det finns många schyssta och billiga drag att köpa. Du måste inte nödvändigtvis ha en jätteuppsättning av drag, men se till att ha några av varje sort, såsom skeddrag, spinnare, tailbete och jiggar.

Annan utrustning för sportfiskaren, utöver de grundläggande redskapen för att kunna bedriva jaktfiske, är till exempel en håv, vadarbyxor och en peang. Dessa prylar är inte nödvändiga, men gör många gånger fisket enklare och roligare. Peangen gör det lättare för dig att lossa kroken från ditt sprattlande byte och gör att du snabbt och enkelt kan återsätta fisken i sjön. När du väljer håv, tänk på att välja en med bred diameter och ett djupt nät, samt att skaftet inte är alltför långt. Idag finns det många bra håvar som också är hopfällbara, vilket gör att de inte alls tar mycket plats bland din utrustning. Slutligen kan det alltid vara bra att ha ett par solglasögon med sig, för de riktigt soliga dagarna. Låt inte solens bländande strålar hindra dig från att få napp!