Bra höstfiske

Fisket är en passion man kan ägna sig åt året runt. Det krävs bara lite ändringar i planeringen och packningen.

784640-trout-fishing

Bra kläder

Alla roliga utflykter börjar med de rätta plaggen för aktiviteten. Under höstfisket ska man tänka på att det bli kallare i luften och nära vattnet är det risk för starka vindar. Ta med dig fodrade kläder och klä dig i flera lager. Flera lager håller värmen bättre och det är lättare att svalka sig när man kan ta av ett eller två plagg.

Ta gärna med dig varma saker att dricka under fisketuren. Tänk på att yttersta lagret alltid ska vara vattenavvisande och tåla vinden. Om du planerar att vada kan du behöva två lager sockar, stövlar är dåliga på att hålla värmen och när man är stillastående i kallt vatten blir fötterna snabbt nedkylda.

Anpassa fisket

Som van fiskare är detta inga nyheter, men om du precis hittat ditt fiskeintresse är det viktigt att veta hur man fiskar rätt. Fiskarnas beteende ändras med årstiderna och ska du ha någon fiskelycka ska du också ändra ditt fiskebeteende. Gäddan kan exempelvis hålla sig nära vassen när vintern nalkas. Om det blåser mycket är de närmare kanten med ansiktet vänt mot vinden för att fånga in byten. Man kan ha god tur med havsöring när vattnet är kallare. Under den tidigare hösten är abborren verkligen på hugget och simmar i stim. Den håller sig nära kanter och stränder.

Ett av de allra viktigaste att tänka på är att där du väl har hittat fisk, kommer du att hitta fisk igen. Om du inte får napp under förmiddagen, kan du får napp på eftermiddagen. Och när du väl fått napp, ska du hålla dig till den platsen och tiden till dess att fiskarna börjar röra sig till andra ställen.