Fiske vid olika årstider

Känner du att du vill ut och fiska men är osäker på vad som funkar bäst vid olika årstider? Det finns en hel del saker att tänka på som kan göra fisket lättare. Sverige är ett avlångt land och kan därför variera en hel del när det gäller vädret. Just vädret är också något som påverkar hur fiskarna beter sig, inte minst när det gäller fiskarnas lektider. Med detta sagt så kan man konstatera att det ibland blir svårt att säga hur fisket ser ut under en viss årstid i olika delar av Sverige. Därför har vi sammanfattat lite fakta om några vanliga fiskarter och hur de beter sig under våra olika årstider.

Gädda

Gädda är en kallvattenfisk och kan fiskas under hela året. Gäddan har sin lektid runt mars till april, det kan variera var i landet du befinner dig. Under lektiden så kan fisket bli en aning segt på grund av att fisken mer eller mindre endast har fokus på leken. När lektiden är över så kan du förvänta dig riktigt bra gäddfiske. Höst och vår är bra årstider för gäddfiske, dom trivs som bäst i temperaturer runt 12 till 14 grader. Den största gäddan som blivit fångad i Sverige låg på hela 21,07 kg och fångades 2016 av Fredrik Johansson i sjön Vättern som är känd för sina stora gäddor.

Abborre

Ska man fiska abborre så kan det vara bra att leta efter lite varmare vatten eftersom att abborren trivs bättre där. Abborren har sin lektid under tidig vår och ger sig senare ut på djupare vatten. Lagom temperatur för abborrfiske är runt 18-20 grader och därför är den enklast att fiskas under sommaren fram till tidig höst.

Gös

Gösen har sin lektid på sen vår och trivs bättre i varmare vatten. Gös går bra att fiska året om med goda resultat. Under höst och vinter hittar man ofta gös i djupare vatten eftersom att vattnet är varmare där. Under sommar så får man bäst resultat med kvällsfiske, men under tidig höst och sen vår så är dagsfiske bra. Bra temperatur för gösfiske är runt 19 grader.

Fredningstider

Tänk på att där du fiskar så kan det råda fredningstider för vissa fiskarter vilket betyder att arten i fråga inte får fiskas under en viss period, vad som gäller i ditt område kan du hitta på Google.